Germering 2. ütem / Műszaki leírás

MŰSZAKI LEÍRÁS

      a Balatonfüred, Germering utca (Hrsz.: 3938/23) 60 lakásos lakóépület-együttes és mélygarázs

1. A projekt helyszíne és a terv főbb információi

A projekt megvalósításának helyszíne Balatonfüred délkeleti részén, közvetlenül a csopaki településhatár melletti vitorláskikötő és a Kisfaludy strand szomszédságában található.

A projekt keretében két önálló, 5-5 szintes lakóépületben, épületenként 30-30 db lakás, összesen 60 db lakás kerül kialakításra. A pinceszinten 41 db teremgarázs és a tárolók kapnak helyet, a felszíni parkolóban pedig 42 parkolóhely.

A lakóépületek középfolyosós kialakításúak, szintenként 7-7 db, kedvező tájolású balatoni panorámás lakással, melyekhez egy-egy saját terasz tartozik.   

A telek délkeleti felében kialakított pihenő és rekreációs kert a nagyméretű zöldfelületen és a háromszintes növényzeten túl szabadtéri úszómedencét, gyerekmedencét és játszóteret is magába foglal.

Az ingatlan gépjárművel történő megközelítése a 7-es számú főútról a Germering utcán át célszerű, gyalogos megközelítése és a gépkocsi bejárat a Germering utca felől biztosított.

2. Homlokzati kialakítás

A lakóépületek együttes homlokzati megjelenését tagolt, ugyanakkor egyszerű, letisztult formavilág, modern anyag és színhasználat jellemzi.

A különböző struktúrájú építőanyagok mozgalmasságát a homlokzati színek harmóniája rendezi egységbe.

A külső falfelületek és burkolatok

A földszinti részeken a „helyi” mészkő falburkolat reflektál a kerítéslábazati burkolatára. A homlokzaton uralkodó a törtfehér és szürke színű hőszigetelő vakolatrendszer, 10-15 cm grafitadalékkal dúsított polisztirol hőszigeteléssel. A csapadékvizek homlokzati levezetése rejtetten tervezett.

Korlátok

az acélszerkezetű korlátok betekintés-gátló  üvegburkolattal ellátottak.

Ajtók és üvegfalak

Háromrétegű, hőszigetelő üvegezésű: Ug = 0,6 W/m2K, műanyag nyílászárók, egy- és kétszárnyú bejárati ajtók, tolóajtók.

Redőnyszekrény beépítése, motoros mozgatás előkészítése (redőny és szúnyogháló nélkül)

Ablakok

Háromrétegű hőszigetelő üvegezésű: Ug = 0,6 W/m2K típus és egyedi gyártású műanyag nyílászárók.

Redőnyszekrény beépítése, motoros mozgatás előkészítése (redőny és szúnyogháló nélkül)

Tetőfedés

A 4. emeleti előtetőkön állókorcos horganylemez fedés, a lapostetőn modifikált bitumenes vagy pvc lemez vízszigetelés.

Ereszcsatorna és lefolyó

Horganylemez ereszcsatorna készül, hőszigetelő rétegbe rejtett függőeresz- lefolyóval. A csapadékvíz a városi csapadékcsatornába kerül bekötésre.

Bádogozások

Horganylemez bádogozások és fallefedések.

3. Épületszerkezetek

Alapozás

Az épület alapozása vízzáró monolit vasbeton lemezalap.  

Szerkezeti falak, pillérek

A pinceszint külső és belső teherhordó falai monolit vasbeton falak a külsők vízzáró kivitelben.

A pinceszinten raszterre szerkesztett, 30/60 cm-es monolit vasbeton pillérekből álló pillérváz készül, mely a monolit vasbeton lemezalapra támaszkodik.

A felső szinteken raszterre szerkesztett, monolit vasbeton pillérváz készül.

A felvonó aknák önálló szerkezetet alkotnak, a 20 cm-es monolit vasbeton fal elválasztásra kerül a szomszédos födémmezöktől.

Az épület külső térelhatároló falai kerámia falazóblokkból falazott vázkitöltő falak. A lakáselválasztó falak hanggátló téglából készülnek.

Vízszigetelések

Födémek

A pinceszint felett monolit vasbeton lemezfödém.

A földszint és az emeletek felett, közbenső födémként monolit vasbeton lemezfödém.

Lépcsők

A pinceszint, és a földszint között kétkarú monolit vasbeton lemezlépcső, az emeletek között egyeneskarú monolit vasbeton lemezlépcső készül greslap burkolattal.

Válaszfalak

A pinceszinten 10 cm vtg. válaszfaltéglából készült vakolt és festett válaszfalak. A földszinten és az emeleti szinteken 10 cm vtg. hangszigetelt gipszkarton válaszfalak készülnek, gipszkarton válaszfal profillal, közöttük 7,5 cm kőzetgyapot hangszigeteléssel, a vizes helyiségeknél vízálló gipszkarton lemezzel, glettelve, festve, a terven jelölt helyeken kerámia falburkolattal.

Hőszigetelések

Lábazat:  XPS hőszigetelésen ragasztott kőburkolat.

Külső főfal:  hőszigetelő vakolatrendszer, 10-15 cm grafitadalékkal dúsított polisztirol hőszigeteléssel, törtfehér és szürke színben.

A pinceszint feletti födémszerkezet alján 20 cm hőszigetelés, megerősített fém dübelezéssel, üvegszövet hálóval.

Tetőfödém: 20-30 cm lépésálló polisztirol hab hőszigetelés.

Hangszigetelések

A födémben 7 cm vtg. hangszigetelés, a gipszkarton válaszfalaknál 7,5 cm vtg. kőzetgyapot kerül beépítésre.

Padlóburkolatok

A közös használatú közlekedőterekben greslap burkolat készül, a járdáknál hidegburkolat, a pinceszinti teraszoknál melegburkolat, a parkolóban és a rámpán térburkolat készül.

A pinceszinti mélygarázsban géppel simított betonpadló készül.

A lakások közlekedőiben és a vizes helyiségekben hidegburkolat, a szobákban laminált parketta padlóburkolat. A teraszokon fagyálló hidegburkolat készül, flexibilis ragasztóval és fugázóanyaggal.

Fal- és mennyezetburkolatok

A pinceszinten vakolt, páraáteresztő festékkel festett téglafalak készülnek, mélygarázsban nyersbeton falfelület.

A földszinten és az emeleti szinteken a téglafalak vakolt, festett felületképzést, vagy gipszkarton szárazvakolatot kapnak, a vizes helyiségeknél vízálló gipszkarton lemezzel, glettelve, festve.

A gipszkarton válaszfalak glettelt, festett felületképzést kapnak, a vizes helyiségeknél vízálló gipszkarton lemezzel kialakítva.

Általában vakolt, glettelt és festett mennyezetburkolatok készülnek, a lakások fürdőiben, előszobákban terv szerinti sík gipszkarton álmennyezet készül.

A lépcsőkarok és pihenők alsó és oldalfelülete vékonyvakolatot és glettelt, festett felületképzést kap.

A fürdő helyiségekben ajtómagasságig, a WC -ékben 120 cm magasságig hidegburkolat készül, vízszigetelő ragasztó habarccsal.

A lakások belső kialakítására belsőépítész által összeállítva négy kollekció készül ( hideg- melegburkolatok, lakáson belüli beltéri ajtók, a lakás Vevő által kiválasztott két helyiségénak egy-egy falára tapéta ), melyek köréből- a kivitelezés üteme szerinti emelt szintű szerkezetkész állapot eléréséig kötött szerződések esetén - a Vevő választhat.

4. Felvonók

A lépcsőházak mindegyikébe a 8 személyes (1100 x 1400 mm fülke, 900 mm ajtóméret), 630 kg teherbírású, akadálymentesített kiépítésű személyfelvonó kerül beépítésre.

5. Épületgépészet

Belső vízellátás

A telek vízellátása a kiépített közművezetékről történik. A két különálló épület saját vízbekötést kap. A lakások vízfogyasztásának mérése egyedileg történik. A

vizesblokkok hideg-melegvizes kézmosót, hátsó kiömlésű alacsonyra szerelt öblítőtartállyal rendelkező WC-t, fürdőkádat és/vagy padlóösszefolyós zuhanyzót tartalmaznak, a berendezési tárgyak I.osztályú minőségűek. A gépészeti kiállások ( mosogató, mosógép, tűzhely ) ledugózva, csatlakozásra kész állapotban kerülnek kiépítésre. A lakások használati melegvíz ellátása a lakásonként elhelyezésre kerülő típusú elektromos forróvíz tárolóból történik.

Fűtési rendszer

A két épület fűtéséhez szükséges hőenergiát hőszivattyú kültéri egységek biztosítják, melyek a lakások fűtési szükségleteit 100 %-ban fedezik.

A lakásokban mennyezet- és padlófűtési rendszerek kerülnek kialakításra, a nappaliban elhelyezésre kerülő hetiprogramos termosztát vezérléssel.

Hűtési rendszer

A lakások mennyezet hűtésűek,  a szükséges hűtési energiát hőszivattyú kültéri egységek biztosítják, termosztát vezérléssel.

Szellőzés

A helyiségek zömében nyitható ablakok vannak, melyek természetes úton biztosítják a szükséges gravitációs szellőzést. Mesterséges (elszívásos) szellőztetési rendszer – a természetes szellőztetéssel nem rendelkező – fürdőszobákban, WC-ékben kerül kialakításra. A konyhában a páraelszívó csatlakozásra kész állapotban kerül kiépítésre. A WC elszívó ventilátorok  időkésleltetéssel működtethetőek.

6. Épületvillamosság

A két különálló épület közös bekötést kap, egy közösségi mérővel. Lakásonként 1x32 A elektromos teljesítmény kerül kiépítésre.

Szerelvények, szerelési magasságok

A kapcsolók, csatlakozóaljzatok fehér színűek, a csoportosan elhelyezett szerelvények közös keretben kerülnek elhelyezésre. A kapcsolók a nappaliban + szobákban 110 cm, a konyhában 120 cm, a fürdőszobában 150 cm, a dugaszoló aljzatok minden helyiségben 30 cm, a „TV” egységek 130 cm magasan kerülnek kialakításra.

TV antenna, kaputelefon, internet

A lakások mindegyik szobájában 1 TV csatlakozó aljzat kerül felszerelésre. WIFI internet elérés minden lakásban biztosított. A beltéri kaputelefon készülékről vizuális szolgáltatás nélkül nyitható a személykapu. A gépjárműkapu távírányítóval működik.

Külső és épületvilágítás

Az épület külső világítása a bejáratoknál mennyezetbe süllyesztett LED lámpatestekkel, a kertben az épület falába süllyesztett energiatakarékos világítótestekkel történik. A lépcsőházban, a közlekedőkben és a folyosókon egységes megjelenésű LED világítás, ill. kijáratjelző- és biztonsági világítás készül. A homlokzati és udvari lámpatesteket alkonykapcsoló és/vagy kapcsolóóra működteti.

Térfigyelő rendszer

Kültéri kamerákkal, variofokális objektívvel, 16 csatornás rögzítővel+HDD digitális rögzítővel, távoli eléréssel készül.

7. Tűzvédelem

Az épületek tűzveszélyességi osztálya: „AK”, azaz alacsony kockázatú épület. Az épület pinceszintjén tűzivízhálózat kerül kiépítésre. A hő-és füstelvezetés ventilátorok segítségével biztosított.

A BERUHÁZÓ A KIVITELEZÉS BEFEJEZÉSÉIG FENNTARTJA A MŰSZAKI VÁLTOZTATÁS JOGÁT!